SÅDAN SKIFTER DU SELV DIT DÆK

At punktere et dæk er ikke altid lige til selv at fikse. Selvom mange biler er udstyret med et reparationssæt til dæk, er det ikke altid sikkert at det er nok. Alt afhængig af i hvor stor eller lille grad dækket er punkteret, er det forskelligt hvilken løsning, der er bedst. Til tider vil det være nok at bruge lappegrej til bildækket, mens det andre gange er nødvendigt med et dækskifte. Du kan her få gode råd til, hvad du skal gøre i tilfælde af, at du punkterer dækket under kørsel, samt hvordan du bedst muligt lapper bildækket eller skifter det flade dæk.

HVIS DU PUNKTERER UNDER KØRSEL

De fleste får et kæmpe chok hvis dækket pludseligt punktere under kørsel. Ikke nok med det er ubehageligt, så er det også fortvivlende, i og med det kan være svært at vide, hvad man skal gøre. Når dækket punkterer under kørsel, kan der lyde en høj lyd, idet dækket sprænger, hvilket kan få mange til at miste fatningen. Først og fremmest er det derfor rigtig vigtigt at bevarer roen og ikke gå i panik. Du skal holde godt fast i rattet for at styre bilen, mens du lige så langsomt bremser ned. Du må endelig ikke lave nogen pludselig opbremsning, da det kan få bilen til at skride, og du vil miste kontrollen. Bilen skal langsomt køres ind til siden, til du holder helt stille. Det skal nu vurderes hvorvidt du skal skifte til reservehjulet, om en lappeløsning vil være ideelt eller om du har brug for hjælp.

LAPNING AF BILDÆK

Der er forskellige muligheder for at lappe dækket, alt afhængig af hvorfor samt hvor meget dækket er punkteret. I mange tilfælde vil det dog kræve et dækskifte, for at bilen kan køre ordentligt og sikkert på vejene igen. Er dækket punkteret fordi det er slidt og gammelt, er det helt sikkert at en lappeløsning ikke vil være nok. Er dette tilfældet vil det kræve at du skifter det flade dæk til et nyt. Er dækket punkteret på grund af en skarp genstand, der har skåret sig op i dækket, eller at dækket på anden vis er blevet revet op, kan det være meget svært at vurdere, hvor ødelagt dækket egentlig er. Det vil derfor klart være bedst at tage bilen til mekaniker, som nemt og hurtigt kan pille dækket af, og vurdere hvorvidt dækket kan lappes, eller om bilen kræver et nyt dæk. Du kan også selv prøve kræfter med at lappe bildækket. Er punkteringen dog mere alvorligt end først antaget, kan du næsten vide dig sikker på, at problemet vil opstå igen.

SÅDAN SKIFTER DU ET FLADT DÆK

Når dækket er fladt, kan du vælge at køre bilen til mekaniker og få skiftet det flade dæk nemt og hurtigt. Du kan dog også vælge selv at begive dig ud i et dækskifte. Her får du en guide til, hvordan du bedst muligt selv kan skifte dit flade dæk.

  1. Er dækket punkteret under kørsel. skal du sætte dit katastrofeblink til, så medbilisterne på vejen ved der er noget galt, samt sætte din advarselstrekant ud mod trafikken, så bilisterne bliver opmærksomme på dig.
  2. Find det nye dæk frem. Foregår dækskiftet ude på vejen, skal du finde reservehjulet frem.
  3. Du skal nu bruge en krydsnøgle eller en hjulboltnøgle, så du kan løsne de hjulbolte, der sidder på det flade dæk.
  4. Brug en donkraft til at løfte bilen. Sørg for at bilen løftes lige op.
  5. Fjern nu hjulboltene og tag dækket af.
  6. Placer det nye hjul og sørg for at hullerne til boltene passer.
  7. Hjulboltene sættes i og spændes til.
  8. Du kan nu sænke bilen og fjerne donkraften.
  9. Efterspænd alle hjulbolte, til du er sikker på de sidder ordentlig fast.
  10. Du er nu klar til at køre ud på vejene igen. Start stille ud, for at sikre dig hjulet er sat ordentligt på.

 

Hvis du har skiftet til et reservedæk, er det vigtigt at være opmærksom på at dækket hurtigst muligt skal skiftes igen, da du ikke kan køre på reservehjul i længere tid. Ønsker du ikke selv at skifte dit flade dæk, står vi hos Munch Auto klar til at hjælpe dig. Vi kan nemt og hurtigt fikse dit flade dæk, hvad end det trænger til lapning af bildækket eller et komplet dækskifte. Book tid til dækskifte allerede i dag.

Hvis du ikke finder et svar på dit spørgsmål, er du velkommen til at ringe til os, så vi kan hjælpe dig.

TELEFON
+45 22 23 34 71

Autoværksted i Lystrup

Vi er fleksible og altid klar til at give vores kunder en hjælpende hånd!

Vi stiller gerne en lånebil til rådighed, imens bilen er på værkstedet – eller et lift til nærmeste busstoppested. Samtidigt kan vi også lave en aftale om levering på bilen, hvis den bliver senere færdig end først aftalt!

Gratis lånebil – vær’ kørende hver gang!
Regler for brug af lånebil

Se vores anmeldelser på Trustpilot her

5,0 stjerner
5/5
Baseret på 452 anmeldelser

Få et uforpligtende tilbud