TANDREM OG TAKTKÆDE

I bilens motor sidder enten en tandrem eller en taktkæde, som er med til at holde bilen kørende. Biler har generelt nogle ret så komplicerede konstruktioner, og især ved motorsystemet gælder en avanceret konstruktion, som altid skal holdes intakt. Motorsystemet består af mange forskellige dele, og det er vigtigt at alle disse dele fungerer korrekt, for at bilen kan køre som den skal.

HVAD ER EN TANDREM OG EN TAKTKÆDE?

Bilens tandrem findes i motorsystemet, nærmere præcist i den interne motor. En Tandrem har til formål at drive knastakslen, som kører remmen rundt i ring, så den holdes i gang. Knastakslen sørger for at de stempler, der findes inde i motoren, driver i den rigtige rækkefølge og til rette tid. På den måde er det hele bundet sammen, og tandremmens funktion er derfor essentiel for bilens samlede funktionalitet. Tandremmen er lavet af syntetisk gummi, der mest af alt ligner en stor sort elastik. På indersiden er tandremmen fyldt med takker, således drivakslen og knastakslen hele tiden køre i det samme tempo uden at glide af.

Langt de fleste moderne biler er i stedet udstyret med en taktkæde, som findes i bilens motorsystem. Taktkæden er en erstatning for tandremmen, og har derfor samme funktion som denne. Der er dog flere fordele ved en taktkæde. Taktkæden har en længere levetid, og så er den samtidig vedligeholdelsesfri i mange år, hvilket gør at du kan undgå de mange hyppige kontroller af kæden.

HVORNÅR SKAL DER SKIFTES TANDREM OG TAKTKÆDE

Der er ikke nogen konkret regel for, hvornår din tandrem eller taktkæde skal udskiftes. Dog handler udskiftningstiden i bund og grund om, hvor mange kilometer bilen har kørt. Er din bil udstyret med en tandrem, vil du skulle udskifte denne oftere, end hvis bilen har en kæde. Tandremmen holder nemlig i en kortere periode, og som hovedregel bør du få den skiftet efter omkring 80.000 km. Dog er det vigtigt at huske på, at holdbarheden i stor grad også er afhængig af, hvilken bil du har. I nogle biler vil det være nødvendigt at skifte tandremmen efter 60.000 km., mens remmen i andre kan holde op mod 100.000 km. Er du i tvivl, kan vi hos Munch auto altid hjælpe dig til at vurdere, hvornår det er tid til at få skiftet din tandrem ud. 

Er bilen udstyret med en taktkæde, holder denne ofte længere. Det er dog rigtig svært at give et præcis praj omkring hvornår taktkæden bør udskiftes. Selvom holdbarheden ved kæden er væsentlig længere end ved en tandrem, bliver denne også slidt. Det er derfor enormt vigtigt at du lytter godt efter, da du kan høre på bilen, hvornår det er tid til en udskiftning. Taktkæden begynder nemlig at larme, når den bliver slidt. Er du god til at passe på din bil, vil taktkæden kunne holde flere år, men det er dog alligevel vigtigt, at du jævnligt får den tjekket for en sikkerheds skyld.

TANDREM OG TAKTKÆDE HAR STOR BETYDNING FOR BILENS TILSTAND

Der er flere ting du selv kan gøre, for at passe godt på din bil og dermed din tandrem eller taktkæde. Tandremmen og taktkæden har stor betydning når det kommer til bilens tilstand, og disse er derfor afgørende for bilens samlede levetid. Er der problemer med tandremmen og taktkæden i bilen, vil motoren ikke kunne fungere optimalt, hvilket vil gå ud over andre dele, der er at finde i motorsystemet. Tandremmen og taktkæden er med til at stabilisere to aksler, som styrer både ventiler og stempler, hvilket er de vigtigste genstande i bilens motor. Det er ikke muligt at køre uden disse, og netop derfor findes vigtigheden i at din tandrem eller taktkæde virker optimalt.

Du kan selv tjekke op på om din tandrem fungere som den skal ved at tage et kig ned i motorhjelmen. Her kan du se din tandrem eller taktkæde. Er tandremmen stadig sort og ensfarvet kan du godt regne med, den ikke behøver en udskiftning endnu. Er den dog blevet misfarvet i højere eller mindre grad, eller kan du se revner og flosser på gummiet, kan du være sikker på, det er tid til en udskiftning. Når det gælder taktkæden, er den bedste måde at finde ud af hvorvidt den trænger til en udskiftning, at lytte godt efter for larm, da taktkæden larmer, når den trænger til udskiftning.

FÅ ET SERVICETJEK HOS MUNCH AUTO

Vi får ofte spørgsmålet ”hvordan ved jeg om min bil har tandrem eller kæde?” – og det forstår vi godt. Det kan nemlig være svært at finde ud af, om din bil er udstyret med en tandrem eller en taktkæde. Hos Munch Auto tjekker vi din tandrem eller taktkæde, når du får lavet servicetjek af bilen. Trænger tandremmen eller taktkæden til en udskiftning, kræver det ofte professionel assistance, da det er en kompliceret og tidskrævende proces at udskifte tandrem og taktkæde. Hos Munch auto skifter vi både tandremme og taktkæder. Hos os kan du være sikker på at arbejdet bliver gjort korrekt, så motoren i din bil fungere optimalt lang tid fremover. Vi garanterer den bedste service, så du hurtigst muligt kan komme ud og køre på vejene igen.

Hvis du ikke finder et svar på dit spørgsmål, er du velkommen til at ringe til os, så vi kan hjælpe dig.

TELEFON
+45 22 23 34 71

Autoværksted i Lystrup

Vi er fleksible og altid klar til at give vores kunder en hjælpende hånd!

Vi stiller gerne en lånebil til rådighed, imens bilen er på værkstedet – eller et lift til nærmeste busstoppested. Samtidigt kan vi også lave en aftale om levering på bilen, hvis den bliver senere færdig end først aftalt!

Gratis lånebil – vær’ kørende hver gang!
Regler for brug af lånebil

Se vores anmeldelser på Trustpilot her

5,0 stjerner
5/5
Baseret på 482 anmeldelser

Få et uforpligtende tilbud